september 24, 2018

Välj ett mer udda husdjur

Flertalet av oss tänker hund, katt eller möjligen hamster när vi tänker på husdjur men det finns en massa andra otroliga och udda husdjur att välja på. En vandrande pinne kanske inte är det mest klappvänliga husdjuret och inte det mest spännande heller men vad sägs om en flygpungekorre, en kameleont eller en afrikanska pygméigelkott? Det som kännetecknar alla sorters husdjur är att det har ett mer eller mindre behov av omvårdnad, utrymme och mat. Här nedanför kommer tre olika varianter av husdjur och en del tips och råd om skötsel och omvårdnad.

Flygpungekorren – ett glidflygande husdjur

Sugen på ett udda husdjur? Flygpungekorren kommer från Nya Guinea och Australien och är ett trädlevande pungdjur som blir cirka 15 cm högt och har en lika lång svans. Hudvecket mellan fram- och bakbenen kan användas för att glidflyga från träd till träd. Flygpungekorren behöver en bur med minimum måtten 4 kvm golvyta och en höjd på minst 2,2 meter. Inred buren med klätterrep, vattenflaska, sitthyllor, hängande matskålar och trädgrenar. Golvet kan med fördel täckas med papperspellets eller halm och materialet byts minst två gånger i veckan. Flygpungekorrens kost består av frukt och insekter.

Kameleonten – ett fascinerande husdjur

Kameleonten är ett krävande exotiskt husdjur. Terrariet bör vara generöst tilltaget för att kunna bibehålla både värme och fukt, annars kommer kameleonten inte trivas. I princip alla kameleonter äter endast animalisk föda, undantaget är arten Chamaeleo calyptratus. Kameleonten vill äta sin föda levande. De dricker endast vatten från blad, grenar eller droppande vattenflöden. Storleken på en kameleont varierar kraftigt mellan arterna. De vanliga arterna är 20-35 cm inklusive svansen. Det finns även dvärgvarianter av kameleonter där maxlängden endast är ett par centimeter. Den största varianten av en kameleont kan bli över 80 centimeter lång.

Pygméigelkotten – en tagg sötare

Finns det något sötare än igelkottens nos? En afrikansk pygméigelkott ryms lätt i en hand. De är små, bedårande söta och faktiskt rätt enkla att ta hand om. De behöver ha det cirka 20 grader varmt och en minimal golvyta på 20 kvm att rör sig fritt på. De behöver också en bur att äta, sova och uträtta sin behov i. Detta är dock inget bra husdjur om du har småbarn. De är rätt svåra att bära runt på och om barnet tappar igelkotten slår den lätt ihjäl sig.

Meadow Mint