juni 14, 2019

Vad kostar det egentligen att ha djur?

Det kostar en del att ha djur oavsett vilken sorts djur man väljer att skaffa. För det första ska man köpa djuret, det tillkommer en veterinärbesiktning i flera fall och dessutom ska djuret transporteras hem. Man måste också se till att man har alla de nödvändiga tillbehören för att ta hand om sitt djur. Det kan till exempel röra sig om att man måste införskaffa koppel, halsband, matskålar eller kanske ett helt akvarium eller terrarium. I början behöver man inte ha alla möjliga olika saker men man måste säkerställa att djuret kommer att kunna få en bra start i det nya hemmet.

Månadskostnader

När man har ett djur finns det flera kostnader som återkommer varje månad. Det är till exempel foder, bajspåsar, kattsand och djurets försäkring. Även små djur som akvariefiskar kostar en del. Det ska till exempel köpas akvariesand och mat till fiskarna. Om man inte har vatten som ingår i hyran eller en egen brunn kan det dessutom gå åt en hel del liter för att göra akvarierna rena.

Det kan bli mycket pengar som ska ut varje månad. Man kan såklart få ner kostnaderna lite genom att välja billigare fodersorter och genom att köpa färre tillbehör. Man kan dock inte bortse från att det kommer att kosta minst ett par hundra kronor i månaden att ha ett djur. Att ha en häst till exempel kostar en hel del mer, ofta flera tusen kronor.

När djuret behöver vård och pengarna inte räcker till

Ibland kan det vara så att djuret blir sjukt eller skadad. Att ta ett djur till veterinären kostar en hel del pengar. Om man har sitt djur försäkrat är det ofta bara en del av kostnaden man måste betala, men om så inte är fallet kan det kosta tiotusentals kronor om det vill sig illa. När det blir dyrt hos veterinären kan man ta ett blancolån för att täcka kostnaderna. Man kan ofta få besked med kort varsel. I de fall man inte kan täcka kostnaderna finns det annars risk att man får ta bort sitt älskade djur.

Det är inte helt lätt att behöva ta beslutet om man ska ge ett svårt skadat eller sjukt djur vård. Ibland kan det finnas en chans att djuret blir bra, men det finns också en risk att djuret bara plågas i onödan eller att det inte kommer att få ett drägligt liv även efter operationer med mera.

Extra utgifter

När man har djur kan det också dyka upp extra utgifter då och då. Många gånger är det som så att man till exempel behöver köpa en ny kattlåda till katten, ett nytt koppel till hunden eller kanske ett nytt akvarium till fiskarna om det andra har gått sönder. De allra flesta saker är inte så dyra men om köpet kommer olägligt kan även en mindre kostnad vara svår att lösa. Innan man skaffar djur bör man därför se till att man har ett par kronor över varje månad för oförutsedda utgifter.

Meadow Mint