september 10, 2020

Så håller du som djurägare ditt hem snyggt och rent

Djur är verkligen underbara och ibland är de underbart skickliga på att stöka ner. En del av att vara djurägare är helt enkelt att städa upp efter de fyrbenta vännerna och hålla hemmet snyggt. Det mår både du och ditt husdjur bra utav.

Husdjur

Det är mysigt att komma hem från jobb eller skola och bli hälsad välkommen av ens hund som om man var världens viktigaste människa. Eller att komma hem och ha en katt att gosa med. Alla husdjur gör så att hemmet känns ännu mer som ett hem, vare sig det är en hund, fiskar, marsvin, katt eller kanin. Men de har en tendens att håra ner eller så behöver buren rengöras. Alla djur behöver skötas om och ger lite extra att städa. Vissa djur, som lurviga hundar, ger mycket att städa. Och eftersom det både är du, ditt husdjur och eventuell familj som ska bo i hemmet, så blir det så mycket mysigare att slippa hund- och katthår i hörnen och sågspån under fötterna från kaninburen.

Städa regelbundet

Först och främst behöver du skapa städrutiner så att du hela tiden håller undan. Istället för att vänta tills du ser dammråttorna under sängen, så har du en särskild dag i veckan som du alltid dammsuger. Det är jobbigare att städa ett stökigt hem, än att bara hålla efter ett städat hem. Med husdjur blir det alltid extra hår, spån eller fiskmat på golvet. Om du inte regelbundet städar så kommer du också att dra runt på djurhåren, sågspånen, halmen eller fiskmaten i hemmet. Det fastnar på dina strumpor och följer med från hallen, till köket och till slut in i sovrummet. Nog är våra fluffiga vänner mysiga, men inte i form av skräp under fötterna. Därför måste du se över din vecka och besluta dig för vilka dagar i veckan som du ska göra vad. Om du har mycket i livet så kommer du både att minimera stressen och få ett finare hem genom att anlita hemfrid för veckostädningen. Eller så ber du dem komma ett par gånger om året. Städhjälp går ju också på RUT-avdraget, så det blir inte så dyrt. Om du eller ditt djur har allergier är det extra viktigt att ditt hem städas ofta och väl.

Skapa en smart städrutin

Vissa saker kan du behöver göra var eller varannan dag, som att städa undan djurleksaker, tömma kattlådan och sopa upp spån från kanin- eller marsvinsburen. Se också till att alla saker har sin plats. Det är mycket lättare att städa undan leksakerna varje kväll om du har en låg korg där du alltid lägger dem. Då vet också din hund eller katt var den kan hämta sina leksaker. Börja redan när den är valp, om du tillhör dem som köpt hund under coronapandemin. Om du har städhjälp som kommer en gång i veckan kan du välja att dammsuga tre dagar efter att de varit hos dig, om du ser mycket hund- eller katthår. I alla fall på våren då djuren har en tendens att dra in massa skräp och grus. Sedan bör du regelbundet kamma din hund och katt. Genom att borsta pälsen kommer du att få mycket mindre hår i hemmet. En gång i veckan bör du kolla över djurens saker: mat- och vattenskålar, bäddar och koppel. Se till att allt är rent och ligger på sin plats.

Meadow Mint