oktober 10, 2019

Fira husdjurets födelsedag

Det har blivit allt vanligare med att fira sitt husdjurs födelsedag. Ofta är det hundar det handlar om, men även katter, kaniner och liknande firas. Husdjuret har fått en allt högre status i hushållen och gått från att vara bara ett djur till mer eller mindre en fullvärdig familjemedlem. Förr var hunden oftast utelämnad på hundgården utomhus, men idag sover den till och med under täcket i sovrummet i många fall.

Betydelsen av husdjur

Ett husdjur betyder mer idag än förr. Depressioner har blivit en folksjukdom och många känner sig ensamma. Här finns husdjuren som hjälper och håller sällskap, och många människor har djur istället för barn. Djuren betyder för många lika mycket som barn betyder för andra, och därför har det också blivit mer självklart att fira djurets födelsedag eller dagen djuret kom in i familjen. Dagen den lilla valpen hämtades hem uppmärksammas och dagen den föddes uppmärksammas också. Många djur har därför nästan två födelsedagar.

Kul grej

Att fira hunden eller kattens födelsedag kan vara en anledning till att äta lite gott och umgås med vännerna, alltså en helt legitim anledning till att ställa till ett kalas och vara lite social. Det kan också vara en kul grej att därför ha en tårta med på kalaset. Surfa in hos dinTårta och beställ tårta med djurmotiv eller till och med en bild på ditt husdjur när det blir dags att fira ännu ett år tillsammans. Djuret finns i centrum men det är ni som ägare och gäster som njuter av godsakerna som kanske inte är riktigt bra för djuret att äta av själv.

Hundtårta och hundkalas

Självklart ska vovven också få sitt goda. Det är väldigt vanligt att köpa någon leksak och något gott till hunden dagen till ära, och du kan även göra en egen hundtårta till hunden. Använd ingredienser som hunden kan äta utan att bli sjuk, och tänk på att en hund som inte är van vid vissa saker kan reagera med lite lös och ledig mage efteråt, så ge inte allt för mycket av det goda. Leverpastej kan vara gott, köttbitar går oftast alltid också hem och tycker hunden om vissa grönsaker kan du blanda ner det med. Du kan faktiskt ta en helt vanlig skiva limpa eller ett knäckebröd och bre på ett lager leverpastej, lägga lite godisar och grönsaksbitar för att sedan servera det till hunden under en födelsedagsceremoni du själv väljer storleken på. Ska du bjuda hem vännerna med sina egna hundar så tänk på att hålla ordentligt avstånd mellan hundarna om de får en godbit så det inte blir slagsmål om det goda.

För att hunden eller katten ska få ut så mycket som möjligt av sin födelsedag kan det vara bra att gömma presenterna så den får leta upp dem på egen hand och aktivera nos och hjärna, gömma godis eller få en aktiveringsleksak i present. Slå ihop födelsedag med aktivering så har du en glad och nöjd hund efter det.

Barnen vill vara med

I en barnfamilj kan det kanske kännas befogat att fira hundens födelsedag som ett steg i att lära barnen att bry sig om andra och uppmärksamma andra, även om det ”bara är ett djur” – eller så är det barnen som tycker att hunden måste firas. Involvera barnen och låt dem hjälpa till att förbereda hundens födelsedagstårta medan ni själva lyxar till det med en helt vanlig tårta, gjord för människor.

Meadow Mint