oktober 20, 2021

Städtips för hundägare

Innan man skaffar en hund tänker man sällan på hur smutsigt det är hemma. Det kanske räcker med att dammsuga en gång i veckan, och golvtorkning kanske inte sker mer än någon gång per år. Den dagen en hund kommer in i huset blir det genast värre. Hunden fäller, den drar in smuts utifrån, hundens leksaker kan smutsa ner och mycket annat. Man måste alltså vara beredd att städa mycket mer. Här är några bra städtips för hundägaren att ta del av.

Bra städtips

I tidningar som expressen kan man ofta finna städtips, men inte alla riktar sig till hundägare även om sådana också förekommer. Ett bra tips är att köpa en effektiv dörrmatta om du inte har det. En sådan samlar upp smuts direkt innanför dörren och den kan lätt skakas ren. Lär också hunden att bada. Blir hunden smutsig är kanske ett bad eller en dusch det som krävs för att få den ren. Se också till att hålla efter städningen. Låt det helt enkelt inte gro igen.

Ibland behövs storrengöring

Ibland kan det vara dags att storrengöra. Även om man städar med jämna mellanrum kan hundhår kila sig in i möbler, mattor, gardiner och kanske missar man de där punkterna där smuts samlas allra bäst. Genom att anlita en professionell städfirma blir hemmet ordentligt rent och samtidigt slipper man allt det arbete en storrengöring innebär. En städfirma gör arbetet grundligt och de hittar alla platser man lätt själv blir hemmablind för. Dessutom har de alla redskap som behövs. Den egna dammsugaren kanske inte är riktigt bra nog.

Städa ofta men lite

Ett bra tips för hundägaren är att städa lite men ofta. Hallen kanske behöver dammsugas varje dag, hundens sovplats likaså. En trasa för att torka bort tassavtryck på golvet bör alltid finnas tillgänglig. Det finns smarta mikrofibertrasor som kan dras torra eller fuktiga över en yta för att samla upp damm och hundhår. Sådana är inte fel att ha flera stycken av. När du har en hund kommer du också märka att pälsen fastnar på kläder och i möbler. Om du inte tar bort den skapas till slut större mattor av pälsen och den blir allt svårare att ta bort. Men ser du till att ta bort fälld päls varje dag håller sig möbler och mattor i gott skick. En klädvårdsrulle eller borste för möbler är ett måste för hundägaren.

Bra städsaker är A och O

Bra saker för städning är A och O när du har hund. Se till att ha en bra och effektiv dammsugare som verkligen klarar av hundhår. En bra mopp hör också hemma i städskåpet hos en hundägare. Om du känner dig osäker, eller om du helt enkelt inte har möjlighet att köpa in riktigt bra städsaker kan det vara klokt att anlita en bra städfirma som har alla saker med sig. Ju oftare du har städfirman på besök, desto mindre tid behöver du själv lägga på städning. Den tiden kan du istället spendera tillsammans med din älskade hund.

september 20, 2021

5 tips för promenader med husdjur

Har du en hund eller ett annat husdjur som kräver dagliga promenader? Tycker du ibland att promenaderna är jobbiga och tidskrävande? Det kan vara stressigt med ett husdjur som drar i kopplet eller struntar i vad du säger. Här hittar du fem värdefulla tips för att förbättra promenaderna med ditt husdjur.

1. Gå i ett lugnt och kontrollerat tempo

Ingen gillar att gå ut med ett husdjur som drar och stretar. Det är jobbigt och påfrestande för både kroppen och sinnet. Det är viktigt att du övar på att kontrollera husdjuret under promenaden för att lära det att gå lugnt och kontrollerat. Detta är framför allt viktigt om du själv har ont och varken kan eller vill hålla högt tempo under promenaden.

Hälsporre och andra vanligt förekommande smärtor gör att raska promenader kan vara mycket påfrestande. Hälsporre kännetecknas av smärta under hälen eller i hålfotsenan. Det är en vanligt förekommande smärta som drabbar cirka 10-15 procent av den vuxna befolkningen. Det finns flera saker som kan orsaka hälsporre, bland annat ökad belastning på grund av hårt underlag eller på grund av löpning och gående. Även platta skor utan dämpningsförmåga kan orsaka problemet. Som tur är går det att behandla smärtan. Hos Idrottsspecialisterna kan du få effektiv behandling av hälsporre, men under tiden är det viktigt att du inte överbelastar foten. Du som har husdjur som måste rastas dagligen måste se till att det sker i ett kontrollerat tempo och gärna på mjukt underlag. Du kan även se till att ge husdjuret mer frihet medan du vilar dig.

2. Ge husdjuret frihet

Hundar och andra husdjur gillar inte att vara fastbundna i koppel. Det bästa är om ni kan ta er till en plats där djuret kan rastas utan koppel. Friheten kommer att vara glädjande både för dig och husdjuret. Djuret kan springa fritt utan risk för bilar eller andra faror och du slipper gå för snabbt eller för långt. Dessutom slipper du hålla husdjuret i koppel. På öppna ytor kan du dessutom träna och leka med husdjuret, exempelvis kasta pinne eller boll om du har hund. Det är dock viktigt att du som hundägare tar ditt ansvar och har uppsikt över ditt husdjur i naturen, framför allt från 1 mars till 20 augusti.

3. Använd rätt koppel

Koppel är en nödvändighet om ni promenerar i områden med bilar eller andra människor. Det är viktigt att skaffa ett koppel och ett halsband som sitter bra på husdjuret. Det får inte sitta för hårt runt halsen, men det får inte heller sitta för löst eftersom det då riskerar att åka av. Om du råkar tappa kopplet är det viktigt att inte springa efter eftersom djuret tror att det är en lek. Det är bättre att följa efter i lugn takt och eventuellt locka med en belöning.

4. Ge små belöningar

Att ge små belöningar i form av godis är ett bra sätt att träna och förstärka ett positivt beteende under promenaden. Att skälla på husdjuret, i synnerhet hundar, skapar istället en negativ effekt. Se promenaden som ett utmärkt tillfälle att lära känna ditt husdjur och träna upp ett gott uppförande.

5. Kreativa övningar

Det är är bara fantasin och utrymmet som sätter gränserna för vad ni kan göra på promenaden. Testa och se vilka lekar och aktiviteter som ditt husdjur gillar. Ni kan testa att öva på olika typer av lydnad, spårning och trick.

september 10, 2020

Så håller du som djurägare ditt hem snyggt och rent

Djur är verkligen underbara och ibland är de underbart skickliga på att stöka ner. En del av att vara djurägare är helt enkelt att städa upp efter de fyrbenta vännerna och hålla hemmet snyggt. Det mår både du och ditt husdjur bra utav.

Husdjur

Det är mysigt att komma hem från jobb eller skola och bli hälsad välkommen av ens hund som om man var världens viktigaste människa. Eller att komma hem och ha en katt att gosa med. Alla husdjur gör så att hemmet känns ännu mer som ett hem, vare sig det är en hund, fiskar, marsvin, katt eller kanin. Men de har en tendens att håra ner eller så behöver buren rengöras. Alla djur behöver skötas om och ger lite extra att städa. Vissa djur, som lurviga hundar, ger mycket att städa. Och eftersom det både är du, ditt husdjur och eventuell familj som ska bo i hemmet, så blir det så mycket mysigare att slippa hund- och katthår i hörnen och sågspån under fötterna från kaninburen.

Städa regelbundet

Först och främst behöver du skapa städrutiner så att du hela tiden håller undan. Istället för att vänta tills du ser dammråttorna under sängen, så har du en särskild dag i veckan som du alltid dammsuger. Det är jobbigare att städa ett stökigt hem, än att bara hålla efter ett städat hem. Med husdjur blir det alltid extra hår, spån eller fiskmat på golvet. Om du inte regelbundet städar så kommer du också att dra runt på djurhåren, sågspånen, halmen eller fiskmaten i hemmet. Det fastnar på dina strumpor och följer med från hallen, till köket och till slut in i sovrummet. Nog är våra fluffiga vänner mysiga, men inte i form av skräp under fötterna. Därför måste du se över din vecka och besluta dig för vilka dagar i veckan som du ska göra vad. Om du har mycket i livet så kommer du både att minimera stressen och få ett finare hem genom att anlita hemfrid för veckostädningen. Eller så ber du dem komma ett par gånger om året. Städhjälp går ju också på RUT-avdraget, så det blir inte så dyrt. Om du eller ditt djur har allergier är det extra viktigt att ditt hem städas ofta och väl.

Skapa en smart städrutin

Vissa saker kan du behöver göra var eller varannan dag, som att städa undan djurleksaker, tömma kattlådan och sopa upp spån från kanin- eller marsvinsburen. Se också till att alla saker har sin plats. Det är mycket lättare att städa undan leksakerna varje kväll om du har en låg korg där du alltid lägger dem. Då vet också din hund eller katt var den kan hämta sina leksaker. Börja redan när den är valp, om du tillhör dem som köpt hund under coronapandemin. Om du har städhjälp som kommer en gång i veckan kan du välja att dammsuga tre dagar efter att de varit hos dig, om du ser mycket hund- eller katthår. I alla fall på våren då djuren har en tendens att dra in massa skräp och grus. Sedan bör du regelbundet kamma din hund och katt. Genom att borsta pälsen kommer du att få mycket mindre hår i hemmet. En gång i veckan bör du kolla över djurens saker: mat- och vattenskålar, bäddar och koppel. Se till att allt är rent och ligger på sin plats.

september 7, 2020

Inred ditt hem husdjursvänligt

Att äga ett husdjur är fantastiskt roligt och djur bidrar med så mycket kärlek i livet. För den som är inredningsintresserad kan det dock vara knepigt. Det gäller nämligen att anpassa sin inredning utifrån husdjuret som man har. Många är till exempel medvetna om att unga katter och hundar älskar att utforska saker. När de är mindre är det lätt att både tänder och klor används för att undersöka diverse inredning i hemmet, något som sällan uppskattas.

Av denna anledning är det viktigt att försöka anpassa inredningen, åtminstone under tiden som husdjuret är litet och nyfiket. I takt med att de växer upp lär de sig mer och mer om vad som är tillåtet och hur ett hem faktiskt fungerar. I samband med detta brukar de flesta gå tillbaka till den vanliga inredning som man hade tidigare. Här nedan kommer du att få ta del av några av våra bästa tips på hur du inreder det snyggt i hemmet, samtidigt som du gör det säkert för ditt djur att vistas där.

Undvik finmattor

Att ha en riktigt dyr matta är inget bra alternativ när du har en valp eller kattunge. Kattungen vill gärna testa sina klor, medan valpen biter i fransarna. Här finns det också risk för att en och en annan olycka kan ske på mattan. Ett alternativ är att välja olika typer av mattor som du tycker är snygga, men som ändå är lätta att rengöra.

Upp med dekorationerna

Vi vet att det är riktigt snyggt att ha en hel del krukor och vaser på golvet. För att inte tala om de där vackra ljuslyktorna som ger hemmet ett så fridfullt sken. Om du har ett husdjur är detta dock bäst att undvika. Det är mycket lätt att djuret välter dekorationer som står på golvet eller att det finner det kul att utforska jorden i krukan lite för mycket.

En annan sak som du bör undvika att ha i golvnivå är sladdar. Till att börja med är de inte speciellt snygga att titta på och de kan faktiskt dra ner hela din inredning totalt. För det andra så kan ditt husdjur få för sig att bita och dra i dessa sladdar, något som kan orsaka en stor skada om det vill sig illa.

Låt djuret dekorera hemmet

Med det menar vi naturligtvis inte att du ska sätta en pensel i tassen på hunden och låta denne måla om väggarna i sovrummet. Här menar vi istället att du ska skapa ett hem och en inredning där ditt husdjur får stå i fokus. Detta alternativ lämpar sig kanske extra bra för den som har en speciell kärlek till sitt husdjur. Ett alternativ är att du använder dig av posters på husdjuret eller att du förstorar upp fotografier för att sedan sätta i en snygg ram.

Vill du inte betala för förstoringar av bilder kan du istället skapa dessa på egen hand. Ta upp penna och canvas och måla av ditt husdjur. Ett annat roligt och unikt knep är att doppa tassarna i färg och låta djuret gå runt på en vit målarduk.

oktober 10, 2019

Fira husdjurets födelsedag

Det har blivit allt vanligare med att fira sitt husdjurs födelsedag. Ofta är det hundar det handlar om, men även katter, kaniner och liknande firas. Husdjuret har fått en allt högre status i hushållen och gått från att vara bara ett djur till mer eller mindre en fullvärdig familjemedlem. Förr var hunden oftast utelämnad på hundgården utomhus, men idag sover den till och med under täcket i sovrummet i många fall.

Betydelsen av husdjur

Ett husdjur betyder mer idag än förr. Depressioner har blivit en folksjukdom och många känner sig ensamma. Här finns husdjuren som hjälper och håller sällskap, och många människor har djur istället för barn. Djuren betyder för många lika mycket som barn betyder för andra, och därför har det också blivit mer självklart att fira djurets födelsedag eller dagen djuret kom in i familjen. Dagen den lilla valpen hämtades hem uppmärksammas och dagen den föddes uppmärksammas också. Många djur har därför nästan två födelsedagar.

Kul grej

Att fira hunden eller kattens födelsedag kan vara en anledning till att äta lite gott och umgås med vännerna, alltså en helt legitim anledning till att ställa till ett kalas och vara lite social. Det kan också vara en kul grej att därför ha en tårta med på kalaset. Surfa in hos dinTårta och beställ tårta med djurmotiv eller till och med en bild på ditt husdjur när det blir dags att fira ännu ett år tillsammans. Djuret finns i centrum men det är ni som ägare och gäster som njuter av godsakerna som kanske inte är riktigt bra för djuret att äta av själv.

Hundtårta och hundkalas

Självklart ska vovven också få sitt goda. Det är väldigt vanligt att köpa någon leksak och något gott till hunden dagen till ära, och du kan även göra en egen hundtårta till hunden. Använd ingredienser som hunden kan äta utan att bli sjuk, och tänk på att en hund som inte är van vid vissa saker kan reagera med lite lös och ledig mage efteråt, så ge inte allt för mycket av det goda. Leverpastej kan vara gott, köttbitar går oftast alltid också hem och tycker hunden om vissa grönsaker kan du blanda ner det med. Du kan faktiskt ta en helt vanlig skiva limpa eller ett knäckebröd och bre på ett lager leverpastej, lägga lite godisar och grönsaksbitar för att sedan servera det till hunden under en födelsedagsceremoni du själv väljer storleken på. Ska du bjuda hem vännerna med sina egna hundar så tänk på att hålla ordentligt avstånd mellan hundarna om de får en godbit så det inte blir slagsmål om det goda.

För att hunden eller katten ska få ut så mycket som möjligt av sin födelsedag kan det vara bra att gömma presenterna så den får leta upp dem på egen hand och aktivera nos och hjärna, gömma godis eller få en aktiveringsleksak i present. Slå ihop födelsedag med aktivering så har du en glad och nöjd hund efter det.

Barnen vill vara med

I en barnfamilj kan det kanske kännas befogat att fira hundens födelsedag som ett steg i att lära barnen att bry sig om andra och uppmärksamma andra, även om det ”bara är ett djur” – eller så är det barnen som tycker att hunden måste firas. Involvera barnen och låt dem hjälpa till att förbereda hundens födelsedagstårta medan ni själva lyxar till det med en helt vanlig tårta, gjord för människor.

juni 14, 2019

Vad kostar det egentligen att ha djur?

Det kostar en del att ha djur oavsett vilken sorts djur man väljer att skaffa. För det första ska man köpa djuret, det tillkommer en veterinärbesiktning i flera fall och dessutom ska djuret transporteras hem. Man måste också se till att man har alla de nödvändiga tillbehören för att ta hand om sitt djur. Det kan till exempel röra sig om att man måste införskaffa koppel, halsband, matskålar eller kanske ett helt akvarium eller terrarium. I början behöver man inte ha alla möjliga olika saker men man måste säkerställa att djuret kommer att kunna få en bra start i det nya hemmet.

Månadskostnader

När man har ett djur finns det flera kostnader som återkommer varje månad. Det är till exempel foder, bajspåsar, kattsand och djurets försäkring. Även små djur som akvariefiskar kostar en del. Det ska till exempel köpas akvariesand och mat till fiskarna. Om man inte har vatten som ingår i hyran eller en egen brunn kan det dessutom gå åt en hel del liter för att göra akvarierna rena.

Det kan bli mycket pengar som ska ut varje månad. Man kan såklart få ner kostnaderna lite genom att välja billigare fodersorter och genom att köpa färre tillbehör. Man kan dock inte bortse från att det kommer att kosta minst ett par hundra kronor i månaden att ha ett djur. Att ha en häst till exempel kostar en hel del mer, ofta flera tusen kronor.

När djuret behöver vård och pengarna inte räcker till

Ibland kan det vara så att djuret blir sjukt eller skadad. Att ta ett djur till veterinären kostar en hel del pengar. Om man har sitt djur försäkrat är det ofta bara en del av kostnaden man måste betala, men om så inte är fallet kan det kosta tiotusentals kronor om det vill sig illa. När det blir dyrt hos veterinären kan man ta ett blancolån för att täcka kostnaderna. Man kan ofta få besked med kort varsel. I de fall man inte kan täcka kostnaderna finns det annars risk att man får ta bort sitt älskade djur.

Det är inte helt lätt att behöva ta beslutet om man ska ge ett svårt skadat eller sjukt djur vård. Ibland kan det finnas en chans att djuret blir bra, men det finns också en risk att djuret bara plågas i onödan eller att det inte kommer att få ett drägligt liv även efter operationer med mera.

Extra utgifter

När man har djur kan det också dyka upp extra utgifter då och då. Många gånger är det som så att man till exempel behöver köpa en ny kattlåda till katten, ett nytt koppel till hunden eller kanske ett nytt akvarium till fiskarna om det andra har gått sönder. De allra flesta saker är inte så dyra men om köpet kommer olägligt kan även en mindre kostnad vara svår att lösa. Innan man skaffar djur bör man därför se till att man har ett par kronor över varje månad för oförutsedda utgifter.

mars 25, 2019

Trädgårdsmöbler och djur

djur på trädgårdsmöbler
Om man har fina trädgårdsmöbler ute kan det hända att djur går och lägger sig i dem. Om de fäller päls, har vassa klor eller är riktigt leriga kan möblerna också bli förstörda. När det är de egna djuren kanske man vill att de ska vara i möblerna, men samtidigt ska fina dynor inte bli förstörda. Hur kan man gå tillväga då? Det får du lite tips om här.

Använd extra filtar och dynor

Om man vill att de egna husdjuren ska trivas i alla nya trädgårdsmöbler, och att de ska kunna ha det skönt kan det vara bra att skydda möblerna med filtar, kuddar och dynor. Om möblerna har dynor som inte är så lätta att klä om kan det rent av vara klokt att täcka dem med en fin filt. Den kan också vara skön att svepa om sig när det blir lite kyligare på kvällarna. När djuren ligger på filten behöver man inte heller oroa sig för att päls ska fastna i dynorna eller för att lera eller jord ska lämna fläckar som inte går att ta bort. Om möbeln har utbytbara klädslar eller dynor kan det vara klokt att använda en så mörk klädsel som möjligt. Då syns ofta eventuella fläckar mindre. Om man ska ordna en fest och vill visa upp sina möbler kan man ta bort de extra dynorna och låta djuren vara inomhus en stund. Det finns mycket att välja mellan på olika byggvaruhus, det jag personligen gillar är k-rauta för dom har mycket att välja på och även ett bra pris. Här hittar du direkt in till deras trädgårdsmöbler.

Täck möblerna när de inte används

utemöblerOm man har sina trädgårdsmöbler utomhus kan det också vara så att andra djur än de egna får för sig att sova i dem. Då kan det vara läge att täcka över dem med passande överdrag när man själv inte ska sitta i dem. På så sätt skyddas möblerna samtidigt som andra djur ofta inte tycker att plasten är lika bekväm att ligga på.

Köp snygga men hållbara möbler

Om man har husdjur som man vet med sig gärna klättrar upp i möblerna kan det vara klokt att tänka efter redan vid köpet av möblerna. Det kan till exempel vara klokt att köpa stabila och hållbara möbler redan från början och gärna välja sådana där dynorna går att ta bort och tvätta. Trämöbler kan vara bra att ha eftersom de lätt kan slipas och målas om det är så att ett djurs klo råkar repa det något. Det finns också bra och sköna möbler i metall vars sits är klädd med starkt tyg. Den här typen av möbler är mycket slitstarka och det är också lätt att tvätta dem även om de blir mycket smutsiga. läs mer här om hållbara möbler.

Det finns också fina möbler i rottingliknande plast. De finns i både fåtöljmodell, som soffor och mycket annat. De har avtagbara dynor och om det är så att man vill kan man också lägga ut filtar att sitta på istället för att ta ut dynorna. I de allra flesta fall är dynorna anpassade för en utomhusmiljö och de tål med andra ord en del vatten. Man behöver inte ta in dem bara för att det regnar lite och det innebär också att man relativt enkelt kan spola av eventuell smuts som hamnar på dem.

mars 11, 2019

Roliga evenemang för djurintresserade

häst som springer
Att arrangera ett event med djur innebär strikt eventplanering med stenkoll på att djuren har det så bra som möjligt samtidigt som det ska vara underhållande för besökarna. I Sverige annordnas det tusentals olika event varje år för djurälskare och deras djurvänner.

Evenmang för den hästälskaren

Hästälskare har flera olika evenemang att välja mellan varje år. Falsterbo Horseshow och Sweden International Horse Show är två stora evenemang som lockar hästälskare från hela världen.

Sweden International Horse Show som tar plats i Friends Arena i november, är ett av Sveriges mest populära sportevenemang. Det är fantastisk kombination av fantastisk eventplanering, briljanta uppvisningar och ren publikglädje. Varje år inleds evenemanget av Pegasus, den bevingade hästen. Tillsammans med sin ryttare flyter Pegasus runt arenan för att inviga helgens aktiviteter. Efter att dessa två lämnat arenan drar showen igång. Under helgen bjuds besökarna på grand prix tävlingar i hoppning, dressyr och fyrspannskörning. Ponnyeliten får även de visa upp sig och det är en chans för hästvärlden att se framtiden inom svensk hästsport. Men allt är inte allvarliga tävlingar. Det bjuds även på shetlandsgalopp, en publikfavorit, som oftast slutar med att minst en deltagare åker av. Det bjuds inte enbart på hästtävlingar, besökare får också njuta av agilitytävlingar där hundar av olika storlekar får vissa upp att även de kan hoppa. Helgen avslutas med en fin julparad med flera deltagare.

För hundälskaren

Varje år i januari reser tusentals hundägare med sina hundar till MyDog, en hundsmässa som arrangeras i Göteborg. Flera raser tävlar i hundutställningarna, där de bedöms av sakkunniga domare. Det annordnas även tävlingar inom flera olika discipliner, som freestyle, rallylydnad och även Årets Charmigaste Hund. Förutom tävlingarna har dessutom flera organisationer utställningar och föreläsningar. Besökare bjuds även på hundteater, trickträning, polishundsuppvisning och rasparad. Så här ser en hundshow ut:

m

För djurälskare i allmänhet

Ett stort event är Djurens Helg som arrangeras av Solvalla Arena. Detta event går av stapeln den 24-25 augusti där besökare kan få prova på ponnykörning, klappa smådjur, träffa reptiler och mycket annat. Förutom en chans att träffa olika djur finns det även underhållning av artister, en sagostund för de små och flera trevliga resturanger att besöka. Alla aktiviteter är gratis och eventet är populärt både bland stora och små.

Nöjesparker som Kolmården och Skansen arrangerar flera olika uppvisningar eller aktiviteter med djur varje år. På Kolmården har man möjlighet att åka på safari i djurparken för att se flera olika sorters djur i naturen, allt från björnar till kameler. Kolmården bjuder även på flera olika shower och uppvisningar. Delfinshowen är oerhört populär och har ofta ett viktigt tema som tränarna och delfinerna berättar om med hjälp av fantastisk musik. Förutom delfinshowen kan man även se en sälföreställning och en föreställning med fantastiska rovfåglar. På Skansen finns det duktiga djurskötare som berättar om djuren som finns på Skansen och även här finns det en möjlighet att träffa flera olika sorters djur.

Lokala evenemang

Förutom de stora evenemangen anordnas det även flera lokala evenemang runt omkring i Sverige varje år. Håll koll hos din lokala kennelklubb eller titta efter i lokaltidningen efter evenemang som är specifika för din stad.

december 18, 2018

Vård av djur i hemmet

katt i hemmet

Att ha husdjur är underbart på alla sätt och vis; de ger sällskap och glädje, är bra för hälsan och är helt enkelt himla underhållande. Att kela med sin kisse eller vovve en kall vinternatt eller att ta en härlig långpromenad ute i naturen är bara några få av fördelarna de erbjuder. Samtidigt bör man aldrig glömma att det är ett stort åtagande och att man måste spendera en hel del tid och pengar på att deras hälsa skall vara topp. Men det är det värt!

Precis som man alltid bör ha en första hjälpen låda hemma åt sig själv och hushållets tvåbenta medlemmar så är det viktigt att man också skaffar sig vissa produkter för vård av djur. Du kan hitta ett bra sortiment hos apohem.se så att du alltid kan ta hand om dina pälsbebisar på bästa möjliga vis.

Insekter och parasiter

De flesta djur drabbas någon gång av ohyra. Det kan handla om loppor och fästingar, getingbett, mask och skabb och man bör därför alltid se till att de dels är skyddade, men också att man kan ta hand om problemet om det dyker upp. Vi har produkter för hundar, katter och hästar som skyddar bra, liksom speciella medel som man kan använda om de drabbas. Särskilt hundar och katter som vistas utomhus kan lätt få inälvsmask men mot det finns det både salvor och droppar som man kan ge.

Allmän hygien

En god hygien hjälper alltid den allmänna hälsan och har man långhåriga katter eller hundar hemma är det särskilt viktigt att man tvättar dem lite då och då. Det finns olika schampon för olika typer av päls och har man djur som avskyr vatten finns det även torrschampon som fungerar bra. Har man ett samarbetsvilligt husdjur är det också bra att borsta tänderna på dem några gånger i veckan, och det finns speciella tandkrämer som smakar gott för dem. Man bör också rengöra öronen försiktigt så att de inte blir smutsiga eller drabbas av skabb, och för det finns det speciella preparat som både förebygger och gör rent. på expressen.se finns det tips på vad du ska tänka på innan du t.ex. skaffar hund.

Första hjälpen

Ibland är olyckan framme och då är det bra att vara förberedd med några enkla produkter. Sårrengöring, kompresser och bandage är en bra början, och man kan även komplettera med speciella ögondroppar för djur liksom salvor mot bett och brännsår. Har man ett skadat eller akut sjukt djur är det dock viktigt att snabbt ta det till en veterinär, då det kan behövas akutvård eller receptbelagda mediciner.

Kosttillskott

Det är viktigt att djur får en balanserad kost och man kan hjälpa deras immunförsvar och allmänna hälsa genom att ge dem kosttillskott med viktiga mineraler och vitaminer. Dessa kan man blanda ner i maten eller bjuda på som en extra godbit, och på så sätt håller man sina djur i toppform. Om man har ett sjukt eller äldre djur kan detta också vara ett utmärkt sätt att hjälpa dem på, och det finns bra tillskott för leder, skelett, ögon och energi.

november 23, 2018

Att transportera hundar i bil

hund och bil

Att köpa hund är en stor händelse i varje människas liv. Det är inte bara en kompis för livet utan också en familjemedlem precis som ett barn. Du vill skydda hunden till varje pris och det gäller även när du ska transportera denna i din bil. Hur ska du då göra för att transportera den på det säkraste och bästa sättet? I denna artikel får du veta hur, beroende på vilken bil du har.

Kombibil

En kombibil är en mellanstor bil med kurvad bakdel. Detta innebär att du har ett stort bagageutrymme och får plats med mer saker. Har du en kombibil som exempelvis någon av dessa Volvo v90 och har en hund, kan du enkelt få plats med en hundbur i detta utrymme. Beroende på hur många hundar du har kan du även få plats med en dubbelbur. Hundbur är det bästa alternativet för att hunden ska färdas säkert, men om du har en dubbelbur kommer denna ta upp hela bagageutrymmet.

Sedan

Om du har en bil av denna modell men ändå önskar att transportera din hund finns det speciella hundbilselar att köpa. Dessa selar går att koppla ihop med det redan befintliga bältet i bilen. Köper du denna sele kan hunden sitta/ligga i sätet inne i bilen. Har du en mindre hund och är två i bilen, kan den som sitter på passagerarsidan ha hunden i knät, vid kortare resor, även om detta inte är det bästa alternativet. Någon hundbur går inte att få in men du kan ha en transportbur i sätet som sitter fast där hunden kan vara.

SUV

Detta är en stor bil med mycket bagageutrymme. Här kan du få plats med en stor bur och ändå ha utrymme för annat. Om du inte vill ha en bur i bagageutrymmet eller inte har hunden i bilen så ofta, kan du köpa ett speciellt nät som du sätter upp mellan bagaget och stolarna. Detta hindrar hunden från att flyga framåt i bilen vid en eventuell krock.

Bästa hundburarna på marknaden

hundbur

Om du väljer hundbur som det bästa alternativet är det bra att veta vilken hundbur som är den bästa. Du kan gå till närmaste djuraffär för att få den bästa hjälpen. Hundburar av märket Mimsafe är allmänt kända för att vara hållbara och säkra för hunden. De har storlekar för alla hundraser och även dubbelbur. Buren är inte bara byggd av starkt material, utan de är även lätta att flytta ut och in i bilen.

Bästa hundselen på marknaden

När du ska transportera din hund med sele finns det några saker du ska tänka på för att göra det så säkert du kan. Selen ska vara mjuk och skön för hunden. Den får inte heller vara för liten för hunden. Du som ägare rekommenderas även att köpa ett skyddstäcke som kommer att skydda sätet från rivskador och eventuella kissolyckor i bilen. Det bästa är att köpa en sele som du vet är krocktestad och godkänd. Detta är ytterst viktigt då hunden kan väga uppemot ett ton under en olycka och kan orsaka stora skador på sig själv och ägaren om selen skulle gå av vid krock.