oktober 10, 2019

Fira husdjurets födelsedag

Det har blivit allt vanligare med att fira sitt husdjurs födelsedag. Ofta är det hundar det handlar om, men även katter, kaniner och liknande firas. Husdjuret har fått en allt högre status i hushållen och gått från att vara bara ett djur till mer eller mindre en fullvärdig familjemedlem. Förr var hunden oftast utelämnad på hundgården utomhus, men idag sover den till och med under täcket i sovrummet i många fall.

Betydelsen av husdjur

Ett husdjur betyder mer idag än förr. Depressioner har blivit en folksjukdom och många känner sig ensamma. Här finns husdjuren som hjälper och håller sällskap, och många människor har djur istället för barn. Djuren betyder för många lika mycket som barn betyder för andra, och därför har det också blivit mer självklart att fira djurets födelsedag eller dagen djuret kom in i familjen. Dagen den lilla valpen hämtades hem uppmärksammas och dagen den föddes uppmärksammas också. Många djur har därför nästan två födelsedagar.

Kul grej

Att fira hunden eller kattens födelsedag kan vara en anledning till att äta lite gott och umgås med vännerna, alltså en helt legitim anledning till att ställa till ett kalas och vara lite social. Det kan också vara en kul grej att därför ha en tårta med på kalaset. Surfa in hos dinTårta och beställ tårta med djurmotiv eller till och med en bild på ditt husdjur när det blir dags att fira ännu ett år tillsammans. Djuret finns i centrum men det är ni som ägare och gäster som njuter av godsakerna som kanske inte är riktigt bra för djuret att äta av själv.

Hundtårta och hundkalas

Självklart ska vovven också få sitt goda. Det är väldigt vanligt att köpa någon leksak och något gott till hunden dagen till ära, och du kan även göra en egen hundtårta till hunden. Använd ingredienser som hunden kan äta utan att bli sjuk, och tänk på att en hund som inte är van vid vissa saker kan reagera med lite lös och ledig mage efteråt, så ge inte allt för mycket av det goda. Leverpastej kan vara gott, köttbitar går oftast alltid också hem och tycker hunden om vissa grönsaker kan du blanda ner det med. Du kan faktiskt ta en helt vanlig skiva limpa eller ett knäckebröd och bre på ett lager leverpastej, lägga lite godisar och grönsaksbitar för att sedan servera det till hunden under en födelsedagsceremoni du själv väljer storleken på. Ska du bjuda hem vännerna med sina egna hundar så tänk på att hålla ordentligt avstånd mellan hundarna om de får en godbit så det inte blir slagsmål om det goda.

För att hunden eller katten ska få ut så mycket som möjligt av sin födelsedag kan det vara bra att gömma presenterna så den får leta upp dem på egen hand och aktivera nos och hjärna, gömma godis eller få en aktiveringsleksak i present. Slå ihop födelsedag med aktivering så har du en glad och nöjd hund efter det.

Barnen vill vara med

I en barnfamilj kan det kanske kännas befogat att fira hundens födelsedag som ett steg i att lära barnen att bry sig om andra och uppmärksamma andra, även om det ”bara är ett djur” – eller så är det barnen som tycker att hunden måste firas. Involvera barnen och låt dem hjälpa till att förbereda hundens födelsedagstårta medan ni själva lyxar till det med en helt vanlig tårta, gjord för människor.

juni 14, 2019

Vad kostar det egentligen att ha djur?

Det kostar en del att ha djur oavsett vilken sorts djur man väljer att skaffa. För det första ska man köpa djuret, det tillkommer en veterinärbesiktning i flera fall och dessutom ska djuret transporteras hem. Man måste också se till att man har alla de nödvändiga tillbehören för att ta hand om sitt djur. Det kan till exempel röra sig om att man måste införskaffa koppel, halsband, matskålar eller kanske ett helt akvarium eller terrarium. I början behöver man inte ha alla möjliga olika saker men man måste säkerställa att djuret kommer att kunna få en bra start i det nya hemmet.

Månadskostnader

När man har ett djur finns det flera kostnader som återkommer varje månad. Det är till exempel foder, bajspåsar, kattsand och djurets försäkring. Även små djur som akvariefiskar kostar en del. Det ska till exempel köpas akvariesand och mat till fiskarna. Om man inte har vatten som ingår i hyran eller en egen brunn kan det dessutom gå åt en hel del liter för att göra akvarierna rena.

Det kan bli mycket pengar som ska ut varje månad. Man kan såklart få ner kostnaderna lite genom att välja billigare fodersorter och genom att köpa färre tillbehör. Man kan dock inte bortse från att det kommer att kosta minst ett par hundra kronor i månaden att ha ett djur. Att ha en häst till exempel kostar en hel del mer, ofta flera tusen kronor.

När djuret behöver vård och pengarna inte räcker till

Ibland kan det vara så att djuret blir sjukt eller skadad. Att ta ett djur till veterinären kostar en hel del pengar. Om man har sitt djur försäkrat är det ofta bara en del av kostnaden man måste betala, men om så inte är fallet kan det kosta tiotusentals kronor om det vill sig illa. När det blir dyrt hos veterinären kan man ta ett blancolån för att täcka kostnaderna. Man kan ofta få besked med kort varsel. I de fall man inte kan täcka kostnaderna finns det annars risk att man får ta bort sitt älskade djur.

Det är inte helt lätt att behöva ta beslutet om man ska ge ett svårt skadat eller sjukt djur vård. Ibland kan det finnas en chans att djuret blir bra, men det finns också en risk att djuret bara plågas i onödan eller att det inte kommer att få ett drägligt liv även efter operationer med mera.

Extra utgifter

När man har djur kan det också dyka upp extra utgifter då och då. Många gånger är det som så att man till exempel behöver köpa en ny kattlåda till katten, ett nytt koppel till hunden eller kanske ett nytt akvarium till fiskarna om det andra har gått sönder. De allra flesta saker är inte så dyra men om köpet kommer olägligt kan även en mindre kostnad vara svår att lösa. Innan man skaffar djur bör man därför se till att man har ett par kronor över varje månad för oförutsedda utgifter.

mars 25, 2019

Trädgårdsmöbler och djur

djur på trädgårdsmöbler
Om man har fina trädgårdsmöbler ute kan det hända att djur går och lägger sig i dem. Om de fäller päls, har vassa klor eller är riktigt leriga kan möblerna också bli förstörda. När det är de egna djuren kanske man vill att de ska vara i möblerna, men samtidigt ska fina dynor inte bli förstörda. Hur kan man gå tillväga då? Det får du lite tips om här.

Använd extra filtar och dynor

Om man vill att de egna husdjuren ska trivas i alla nya trädgårdsmöbler, och att de ska kunna ha det skönt kan det vara bra att skydda möblerna med filtar, kuddar och dynor. Om möblerna har dynor som inte är så lätta att klä om kan det rent av vara klokt att täcka dem med en fin filt. Den kan också vara skön att svepa om sig när det blir lite kyligare på kvällarna. När djuren ligger på filten behöver man inte heller oroa sig för att päls ska fastna i dynorna eller för att lera eller jord ska lämna fläckar som inte går att ta bort. Om möbeln har utbytbara klädslar eller dynor kan det vara klokt att använda en så mörk klädsel som möjligt. Då syns ofta eventuella fläckar mindre. Om man ska ordna en fest och vill visa upp sina möbler kan man ta bort de extra dynorna och låta djuren vara inomhus en stund. Det finns mycket att välja mellan på olika byggvaruhus, det jag personligen gillar är k-rauta för dom har mycket att välja på och även ett bra pris. Här hittar du direkt in till deras trädgårdsmöbler.

Täck möblerna när de inte används

utemöblerOm man har sina trädgårdsmöbler utomhus kan det också vara så att andra djur än de egna får för sig att sova i dem. Då kan det vara läge att täcka över dem med passande överdrag när man själv inte ska sitta i dem. På så sätt skyddas möblerna samtidigt som andra djur ofta inte tycker att plasten är lika bekväm att ligga på.

Köp snygga men hållbara möbler

Om man har husdjur som man vet med sig gärna klättrar upp i möblerna kan det vara klokt att tänka efter redan vid köpet av möblerna. Det kan till exempel vara klokt att köpa stabila och hållbara möbler redan från början och gärna välja sådana där dynorna går att ta bort och tvätta. Trämöbler kan vara bra att ha eftersom de lätt kan slipas och målas om det är så att ett djurs klo råkar repa det något. Det finns också bra och sköna möbler i metall vars sits är klädd med starkt tyg. Den här typen av möbler är mycket slitstarka och det är också lätt att tvätta dem även om de blir mycket smutsiga. läs mer här om hållbara möbler.

Det finns också fina möbler i rottingliknande plast. De finns i både fåtöljmodell, som soffor och mycket annat. De har avtagbara dynor och om det är så att man vill kan man också lägga ut filtar att sitta på istället för att ta ut dynorna. I de allra flesta fall är dynorna anpassade för en utomhusmiljö och de tål med andra ord en del vatten. Man behöver inte ta in dem bara för att det regnar lite och det innebär också att man relativt enkelt kan spola av eventuell smuts som hamnar på dem.

mars 11, 2019

Roliga evenemang för djurintresserade

häst som springer
Att arrangera ett event med djur innebär strikt eventplanering med stenkoll på att djuren har det så bra som möjligt samtidigt som det ska vara underhållande för besökarna. I Sverige annordnas det tusentals olika event varje år för djurälskare och deras djurvänner.

Evenmang för den hästälskaren

Hästälskare har flera olika evenemang att välja mellan varje år. Falsterbo Horseshow och Sweden International Horse Show är två stora evenemang som lockar hästälskare från hela världen.

Sweden International Horse Show som tar plats i Friends Arena i november, är ett av Sveriges mest populära sportevenemang. Det är fantastisk kombination av fantastisk eventplanering, briljanta uppvisningar och ren publikglädje. Varje år inleds evenemanget av Pegasus, den bevingade hästen. Tillsammans med sin ryttare flyter Pegasus runt arenan för att inviga helgens aktiviteter. Efter att dessa två lämnat arenan drar showen igång. Under helgen bjuds besökarna på grand prix tävlingar i hoppning, dressyr och fyrspannskörning. Ponnyeliten får även de visa upp sig och det är en chans för hästvärlden att se framtiden inom svensk hästsport. Men allt är inte allvarliga tävlingar. Det bjuds även på shetlandsgalopp, en publikfavorit, som oftast slutar med att minst en deltagare åker av. Det bjuds inte enbart på hästtävlingar, besökare får också njuta av agilitytävlingar där hundar av olika storlekar får vissa upp att även de kan hoppa. Helgen avslutas med en fin julparad med flera deltagare.

För hundälskaren

Varje år i januari reser tusentals hundägare med sina hundar till MyDog, en hundsmässa som arrangeras i Göteborg. Flera raser tävlar i hundutställningarna, där de bedöms av sakkunniga domare. Det annordnas även tävlingar inom flera olika discipliner, som freestyle, rallylydnad och även Årets Charmigaste Hund. Förutom tävlingarna har dessutom flera organisationer utställningar och föreläsningar. Besökare bjuds även på hundteater, trickträning, polishundsuppvisning och rasparad. Så här ser en hundshow ut:

m

För djurälskare i allmänhet

Ett stort event är Djurens Helg som arrangeras av Solvalla Arena. Detta event går av stapeln den 24-25 augusti där besökare kan få prova på ponnykörning, klappa smådjur, träffa reptiler och mycket annat. Förutom en chans att träffa olika djur finns det även underhållning av artister, en sagostund för de små och flera trevliga resturanger att besöka. Alla aktiviteter är gratis och eventet är populärt både bland stora och små.

Nöjesparker som Kolmården och Skansen arrangerar flera olika uppvisningar eller aktiviteter med djur varje år. På Kolmården har man möjlighet att åka på safari i djurparken för att se flera olika sorters djur i naturen, allt från björnar till kameler. Kolmården bjuder även på flera olika shower och uppvisningar. Delfinshowen är oerhört populär och har ofta ett viktigt tema som tränarna och delfinerna berättar om med hjälp av fantastisk musik. Förutom delfinshowen kan man även se en sälföreställning och en föreställning med fantastiska rovfåglar. På Skansen finns det duktiga djurskötare som berättar om djuren som finns på Skansen och även här finns det en möjlighet att träffa flera olika sorters djur.

Lokala evenemang

Förutom de stora evenemangen anordnas det även flera lokala evenemang runt omkring i Sverige varje år. Håll koll hos din lokala kennelklubb eller titta efter i lokaltidningen efter evenemang som är specifika för din stad.

december 18, 2018

Vård av djur i hemmet

katt i hemmet

Att ha husdjur är underbart på alla sätt och vis; de ger sällskap och glädje, är bra för hälsan och är helt enkelt himla underhållande. Att kela med sin kisse eller vovve en kall vinternatt eller att ta en härlig långpromenad ute i naturen är bara några få av fördelarna de erbjuder. Samtidigt bör man aldrig glömma att det är ett stort åtagande och att man måste spendera en hel del tid och pengar på att deras hälsa skall vara topp. Men det är det värt!

Precis som man alltid bör ha en första hjälpen låda hemma åt sig själv och hushållets tvåbenta medlemmar så är det viktigt att man också skaffar sig vissa produkter för vård av djur. Du kan hitta ett bra sortiment hos apohem.se så att du alltid kan ta hand om dina pälsbebisar på bästa möjliga vis.

Insekter och parasiter

De flesta djur drabbas någon gång av ohyra. Det kan handla om loppor och fästingar, getingbett, mask och skabb och man bör därför alltid se till att de dels är skyddade, men också att man kan ta hand om problemet om det dyker upp. Vi har produkter för hundar, katter och hästar som skyddar bra, liksom speciella medel som man kan använda om de drabbas. Särskilt hundar och katter som vistas utomhus kan lätt få inälvsmask men mot det finns det både salvor och droppar som man kan ge.

Allmän hygien

En god hygien hjälper alltid den allmänna hälsan och har man långhåriga katter eller hundar hemma är det särskilt viktigt att man tvättar dem lite då och då. Det finns olika schampon för olika typer av päls och har man djur som avskyr vatten finns det även torrschampon som fungerar bra. Har man ett samarbetsvilligt husdjur är det också bra att borsta tänderna på dem några gånger i veckan, och det finns speciella tandkrämer som smakar gott för dem. Man bör också rengöra öronen försiktigt så att de inte blir smutsiga eller drabbas av skabb, och för det finns det speciella preparat som både förebygger och gör rent. på expressen.se finns det tips på vad du ska tänka på innan du t.ex. skaffar hund.

Första hjälpen

Ibland är olyckan framme och då är det bra att vara förberedd med några enkla produkter. Sårrengöring, kompresser och bandage är en bra början, och man kan även komplettera med speciella ögondroppar för djur liksom salvor mot bett och brännsår. Har man ett skadat eller akut sjukt djur är det dock viktigt att snabbt ta det till en veterinär, då det kan behövas akutvård eller receptbelagda mediciner.

Kosttillskott

Det är viktigt att djur får en balanserad kost och man kan hjälpa deras immunförsvar och allmänna hälsa genom att ge dem kosttillskott med viktiga mineraler och vitaminer. Dessa kan man blanda ner i maten eller bjuda på som en extra godbit, och på så sätt håller man sina djur i toppform. Om man har ett sjukt eller äldre djur kan detta också vara ett utmärkt sätt att hjälpa dem på, och det finns bra tillskott för leder, skelett, ögon och energi.

november 23, 2018

Att transportera hundar i bil

hund och bil

Att köpa hund är en stor händelse i varje människas liv. Det är inte bara en kompis för livet utan också en familjemedlem precis som ett barn. Du vill skydda hunden till varje pris och det gäller även när du ska transportera denna i din bil. Hur ska du då göra för att transportera den på det säkraste och bästa sättet? I denna artikel får du veta hur, beroende på vilken bil du har.

Kombibil

En kombibil är en mellanstor bil med kurvad bakdel. Detta innebär att du har ett stort bagageutrymme och får plats med mer saker. Har du en kombibil som exempelvis någon av dessa Volvo v90 och har en hund, kan du enkelt få plats med en hundbur i detta utrymme. Beroende på hur många hundar du har kan du även få plats med en dubbelbur. Hundbur är det bästa alternativet för att hunden ska färdas säkert, men om du har en dubbelbur kommer denna ta upp hela bagageutrymmet.

Sedan

Om du har en bil av denna modell men ändå önskar att transportera din hund finns det speciella hundbilselar att köpa. Dessa selar går att koppla ihop med det redan befintliga bältet i bilen. Köper du denna sele kan hunden sitta/ligga i sätet inne i bilen. Har du en mindre hund och är två i bilen, kan den som sitter på passagerarsidan ha hunden i knät, vid kortare resor, även om detta inte är det bästa alternativet. Någon hundbur går inte att få in men du kan ha en transportbur i sätet som sitter fast där hunden kan vara.

SUV

Detta är en stor bil med mycket bagageutrymme. Här kan du få plats med en stor bur och ändå ha utrymme för annat. Om du inte vill ha en bur i bagageutrymmet eller inte har hunden i bilen så ofta, kan du köpa ett speciellt nät som du sätter upp mellan bagaget och stolarna. Detta hindrar hunden från att flyga framåt i bilen vid en eventuell krock.

Bästa hundburarna på marknaden

hundbur

Om du väljer hundbur som det bästa alternativet är det bra att veta vilken hundbur som är den bästa. Du kan gå till närmaste djuraffär för att få den bästa hjälpen. Hundburar av märket Mimsafe är allmänt kända för att vara hållbara och säkra för hunden. De har storlekar för alla hundraser och även dubbelbur. Buren är inte bara byggd av starkt material, utan de är även lätta att flytta ut och in i bilen.

Bästa hundselen på marknaden

När du ska transportera din hund med sele finns det några saker du ska tänka på för att göra det så säkert du kan. Selen ska vara mjuk och skön för hunden. Den får inte heller vara för liten för hunden. Du som ägare rekommenderas även att köpa ett skyddstäcke som kommer att skydda sätet från rivskador och eventuella kissolyckor i bilen. Det bästa är att köpa en sele som du vet är krocktestad och godkänd. Detta är ytterst viktigt då hunden kan väga uppemot ett ton under en olycka och kan orsaka stora skador på sig själv och ägaren om selen skulle gå av vid krock.

oktober 25, 2018

Det kostar pengar att ha hund

En hund
Människans bästa vän är verkligen hunden och det finns så många fördelar med att ha dessa i sitt liv. De är små varelser som blir del av familjen på ett alldeles speciellt sätt och det finns många som skulle säga att de är lika viktiga som vilken annan familjemedlem som helst. Och även om det är helt fantastiskt att ha hund så är det är det också en kostnad som kan vara svår att se direkt om man inte håller stenkoll på budgeten. Här kommer du kunna läsa om några av de vanligaste konstanserna som är viktiga att man tänker på innan man skaffar hund.

Maten är det första och viktigaste

Äta bör man, annars dör man och detsamma gäller för dina fyrbenta små vänner. Och även om man kanske tycker att det är kul att mata hunden med mat som är egentligen tänkt för människor så kanske inte det är det bästa för hundens mage och tänder. Därför kan det vara bra om man faktiskt håller sig till att endast ge hunden hundmat och det är bra för deras magar om man kör på samma märke hela tiden.

Försäkring

Något som är viktigt att man har är en försäkring på sin hund. Det kan annars resultera i väldigt dyra räkningar hos veterinären om man inte har detta. Och det är inte kul om det här skulle hända och man inte kan betala för sjukvården. Även med ett lån som man kanske hittat på https://www.sambla.se så är det inget smart alternativ att tänka att man ska ta kostnaden när den uppstår. Det är mycket bättre med en ordentlig försäkring. Det kan kännas dyrt i början om man inte är van vid att betala försäkring för sin hund. Men i längden är det mer ekonomiskt med en försäkring.

oktober 8, 2018

Sköta om små och stora djur

Människor och djur interagerar dagligen, medvetet eller omedvetet. Denna artikel kommer beröra skötseln av små och stora djur. Djur som inte lever i det fria, utan lever som antingen husdjur, bruksdjur, boskap eller på zoo, är alla i behov av rätt sorts skötsel. Från mat till hygien, hälsa och levnadsvillkor. När vi människor handhar djur av olika anledningar är det viktigt att dels hålla sig inom ramen för lagen samt att ordna bästa möjliga levnadsförhållanden för djuren. Missköter man det kan man bli straffad och riskera böter till fängelsestraff, eller ännu värre, ha djur som lider och plågas. Djurskyddslagen reglerar skötsel och hantering av husdjur och djur som används för försök inom exempelvis läkemedelsindustrin eller annan vetenskaplig forskning i Sverige.

Husdjur

När det kommer till våra husdjur är det viktigt att från början till slut tillgodose alla behov på bästa möjliga sätt. Allt från vaccinationer och regelbundna veterinärbesök till rätt sorts kost av bra kvalitet. En varm sovplats, kärlek och ömma ord samt, beroende på vilket sorts djur det är, även tillgodose behovet av rätt sorts motion är viktigt. Förutom att erbjuda daglig tillgång till rent vatten ingår pälsskötsel, skötsel av klor och tänder samt att hålla uppsikt för förändringar i aptit och beteende i uppgifterna för den som handhar djuren. Med andra ord är det ett livslångt engagemang man tar sig an och inte minst mot slutet av husdjurets liv är det viktigt att hjälpa till med den sista vilan via avlivning hos veterinär när situationen kräver det.

Försöksdjur och boskap

Enligt Djurskyddslagen ska alla försöksdjur undvikas att utsättas för onödig plåga. Förutom tillgång till foder och vatten ska djuret ses över regelbundet och avvikelser i hälsa eller beteende utredas av veterinär eller sakkunnig. Utrymmet som djuret lever i ska ge skydd samt tillräckligt med fri yta för djuret. Ett försöksdjur får inte heller överansträngas eller hållas bunden på ett sätt som orsakar djuret plåga eller stress. Livet för ett försöksdjur ska på bästa sätt efterlikna ett normalare leverne baserat på typ av djur. När det gäller boskap gäller samma regler om förhållningssätt som för husdjur och försöksdjur, det vill säga bästa möjliga vård och skötsel, med rätt sorts foder och förvaringsplats beroende på årstid samt återkommande kontroller, vård hos veterinär och lagenliga produktionsförhållanden med betoning på djurets välmående.

oktober 1, 2018

Fördelar med att vara kattägare

Om du är intresserad av att få tillökning i ditt hushåll kan det vara ett utmärkt alternativ att införskaffa dig en katt. Katter är otroligt smarta och vackra djur som har sina fördelar i hushållet. Att införskaffa en katt är ett utmärkt alternativ om du är ensam eller deprimerad, då katter ger villkorslös kärlek i överflöd. Närhet och fysisk beröring är livsviktigt för att vi människor ska må bra.

Enligt en studie från University of Minnesota har katter även en del positiva effekter på din fysiska hälsa. Studier har nämligen bevisat att kattägare har lägre risk att dö i hjärtattacker. Detta är på grund av att katter och andra husdjur har en lugnande effekt, vilket resulterar i ett sänkt blodtryck hos den som är kattägare. Studier har även visat att kattägare, framförallt män, har ett lägre kolesterol- och triglyceridnivåer.

Katter är lättskötta

Katter är djur som sköter sig själva, om man jämför med hundar. Katter är inte beroende av samma form av motion som hundar är så du behöver inte lägga ner tid på planerade promenader under dagen. Så länge katten har mat och någonstans att utföra sina behov klarar de sig själva en längre tid. Tänk på att enligt djurskyddslagen får du inte lämna din katt ensam i mer än 12 timmar i sträck.

Katter kan förebygga allergier hos barn

Studier har visat att katter har en positiv effekt på ditt barns hälsa. Barn som har exponerats för pälsdjur i mer än sex månader har ett bättre immunförsvar. När småbarn blir utsatta för pälsdjur anpassar sig deras kroppar och de har en lägre risk att drabbas av allergier, astma, hösnuva och eksem. Barn som växer upp på en bondgård har ett starkare immunförsvar än barn som växer upp i storstan.

Att träna sin katt

När du har fått hem din nya familjemedlem är det viktigt att du så fort som möjlig sätter igång att träna den. Det är viktigt att du lär din katt att använda kattlådan till att börja med. Introducera katten till lådan så att den är bekväm. Skulle din katt utföra sina behov på andra platser kan du placera lådan dit din katt brukar gå. Det är viktigt att belöna din katt met godbitar.

september 24, 2018

Välj ett mer udda husdjur

Flertalet av oss tänker hund, katt eller möjligen hamster när vi tänker på husdjur men det finns en massa andra otroliga och udda husdjur att välja på. En vandrande pinne kanske inte är det mest klappvänliga husdjuret och inte det mest spännande heller men vad sägs om en flygpungekorre, en kameleont eller en afrikanska pygméigelkott? Det som kännetecknar alla sorters husdjur är att det har ett mer eller mindre behov av omvårdnad, utrymme och mat. Här nedanför kommer tre olika varianter av husdjur och en del tips och råd om skötsel och omvårdnad.

Flygpungekorren – ett glidflygande husdjur

Sugen på ett udda husdjur? Flygpungekorren kommer från Nya Guinea och Australien och är ett trädlevande pungdjur som blir cirka 15 cm högt och har en lika lång svans. Hudvecket mellan fram- och bakbenen kan användas för att glidflyga från träd till träd. Flygpungekorren behöver en bur med minimum måtten 4 kvm golvyta och en höjd på minst 2,2 meter. Inred buren med klätterrep, vattenflaska, sitthyllor, hängande matskålar och trädgrenar. Golvet kan med fördel täckas med papperspellets eller halm och materialet byts minst två gånger i veckan. Flygpungekorrens kost består av frukt och insekter.

Kameleonten – ett fascinerande husdjur

Kameleonten är ett krävande exotiskt husdjur. Terrariet bör vara generöst tilltaget för att kunna bibehålla både värme och fukt, annars kommer kameleonten inte trivas. I princip alla kameleonter äter endast animalisk föda, undantaget är arten Chamaeleo calyptratus. Kameleonten vill äta sin föda levande. De dricker endast vatten från blad, grenar eller droppande vattenflöden. Storleken på en kameleont varierar kraftigt mellan arterna. De vanliga arterna är 20-35 cm inklusive svansen. Det finns även dvärgvarianter av kameleonter där maxlängden endast är ett par centimeter. Den största varianten av en kameleont kan bli över 80 centimeter lång.

Pygméigelkotten – en tagg sötare

Finns det något sötare än igelkottens nos? En afrikansk pygméigelkott ryms lätt i en hand. De är små, bedårande söta och faktiskt rätt enkla att ta hand om. De behöver ha det cirka 20 grader varmt och en minimal golvyta på 20 kvm att rör sig fritt på. De behöver också en bur att äta, sova och uträtta sin behov i. Detta är dock inget bra husdjur om du har småbarn. De är rätt svåra att bära runt på och om barnet tappar igelkotten slår den lätt ihjäl sig.