juli 10, 2020

5 tips för promenader med husdjur

Har du en hund eller ett annat husdjur som kräver dagliga promenader? Tycker du ibland att promenaderna är jobbiga och tidskrävande? Det kan vara stressigt med ett husdjur som drar i kopplet eller struntar i vad du säger. Här hittar du fem värdefulla tips för att förbättra promenaderna med ditt husdjur.

1. Gå i ett lugnt och kontrollerat tempo

Ingen gillar att gå ut med ett husdjur som drar och stretar. Det är jobbigt och påfrestande för både kroppen och sinnet. Det är viktigt att du övar på att kontrollera husdjuret under promenaden för att lära det att gå lugnt och kontrollerat. Detta är framför allt viktigt om du själv har ont och varken kan eller vill hålla högt tempo under promenaden.

Hälsporre och andra vanligt förekommande smärtor gör att raska promenader kan vara mycket påfrestande. Hälsporre kännetecknas av smärta under hälen eller i hålfotsenan. Det är en vanligt förekommande smärta som drabbar cirka 10-15 procent av den vuxna befolkningen. Det finns flera saker som kan orsaka hälsporre, bland annat ökad belastning på grund av hårt underlag eller på grund av löpning och gående. Även platta skor utan dämpningsförmåga kan orsaka problemet. Som tur är går det att behandla smärtan. Hos Idrottsspecialisterna kan du få effektiv behandling av hälsporre, men under tiden är det viktigt att du inte överbelastar foten. Du som har husdjur som måste rastas dagligen måste se till att det sker i ett kontrollerat tempo och gärna på mjukt underlag. Du kan även se till att ge husdjuret mer frihet medan du vilar dig.

2. Ge husdjuret frihet

Hundar och andra husdjur gillar inte att vara fastbundna i koppel. Det bästa är om ni kan ta er till en plats där djuret kan rastas utan koppel. Friheten kommer att vara glädjande både för dig och husdjuret. Djuret kan springa fritt utan risk för bilar eller andra faror och du slipper gå för snabbt eller för långt. Dessutom slipper du hålla husdjuret i koppel. På öppna ytor kan du dessutom träna och leka med husdjuret, exempelvis kasta pinne eller boll om du har hund. Det är dock viktigt att du som hundägare tar ditt ansvar och har uppsikt över ditt husdjur i naturen, framför allt från 1 mars till 20 augusti.

3. Använd rätt koppel

Koppel är en nödvändighet om ni promenerar i områden med bilar eller andra människor. Det är viktigt att skaffa ett koppel och ett halsband som sitter bra på husdjuret. Det får inte sitta för hårt runt halsen, men det får inte heller sitta för löst eftersom det då riskerar att åka av. Om du råkar tappa kopplet är det viktigt att inte springa efter eftersom djuret tror att det är en lek. Det är bättre att följa efter i lugn takt och eventuellt locka med en belöning.

4. Ge små belöningar

Att ge små belöningar i form av godis är ett bra sätt att träna och förstärka ett positivt beteende under promenaden. Att skälla på husdjuret, i synnerhet hundar, skapar istället en negativ effekt. Se promenaden som ett utmärkt tillfälle att lära känna ditt husdjur och träna upp ett gott uppförande.

5. Kreativa övningar

Det är är bara fantasin och utrymmet som sätter gränserna för vad ni kan göra på promenaden. Testa och se vilka lekar och aktiviteter som ditt husdjur gillar. Ni kan testa att öva på olika typer av lydnad, spårning och trick.

Meadow Mint